Grilovaný losos s kůžičkou (4 porce)
Suroviny:
500 g |
lososa s kůžičkou |
½ |
ananasu |
Suroviny na oblohu:
1 |
limeta |
½ |
svazku jarní cibulky |
1 |
polévková lžíce sezamových semínek |
Suroviny na marinádu:
3 |
polévkové lžíce šťávy z limety |
3 |
polévkové lžíce sezamového oleje |
3 |
polévkové lžíce sójové omáčky |
1 |
polévková lžíce přírodního hnědého cukru |
1 |
polévkové lžíce čerstvého zázvoru |
|
pepř, sůl |
Doba na přípravu: |
cca 30 minut |
Gril: |
Weber Genesis / Weber Spirit |
Pomůcky: |
pánev na ryby Weber Style, alobal, sáček do mrazáku, pánev |
Doba grilování: |
cca 20 minut (až ryba zesklovatí) |
Grilovací technika: |
nepřímé grilování |
Doba na přípravu: |
10 minut |
Doba na marinování: |
1 hodina |
Příprava:
Okrájíme ananas, rozřízneme ho na 4 díly a odstraníme ztvrdlou část s listy. Limetu rozkrojíme na 6 částí. Jarní cibulku nasekáme na kolečka. Zázvor oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Z limetové šťávy, oleje, sójové omáčky, cukru a zázvoru vytvoříme marinádu.
Očištěného lososa dáme s plátky ananasu do igelitového sáčku. Potom přidáme hotovou marinádu a sáček uzavřeme. Sáčkem několikrát zatřepeme, aby se marináda pravidelně rozmístila. Potom ho dáme na hodinu do ledničky a občas otočíme. Zatímco je naložená ryba v ledničce, vložíme sezamová semínka do pánvičky a na sucho je 3 minuty pražíme.
Lososa a ananasové kousky vyjmeme z marinády. Lososa položíme kůžičkou dolů na silný alobal, z něhož odmotáme asi o 20 cm navíc, abychom do ní celou rybu mohli zabalit. Lososa v alobalu grilujeme mimo hlavní žár asi 10 minut. Na dalších 10 minut alobal pootevřeme. Ananas grilujeme 5 minut přímým grilováním (po 2½ minutě plátky otočíme). Víko grilu necháváme zavřené. Ananas by měl mírně zhnědnout, losos by měl být celý propečený, ale stále šťavnatý. Lososa nakonec trochu opepříme a osolíme. Podáváme s polovičním plátkem ananasu, čtvrtkou limety, trochou opraženého sezamu a jarní cibulkou.
Podle chutě můžeme pokapat krajíčky chleba sezamovým olejem, nechat je opéci dozlatova a podávat jako přílohu.